Tijdens onze lessen maken we gebruik van verschillende hondensporten. Er worden stukjes uit de verschillende sport onderdelen gehaald die voor iedere hond geschikt zijn. Doordat we gebruik maken van meerdere soorten hondensporten worden de lessen afwisselend, de honden stabiel, mentaal en fysiek voldaan en krijgen de baasjes ook nog wat beweging. Maar het belangrijkste is dat er een vertrouwensband ontstaat tussen baas en hond waarbij het ’team gevoel’ en ‘samenwerken’ centraal staat. Beide zullen jullie worden uitgedaagd het beste uit jezelf te halen.
Hieronder staan de hondensporten waar we de verschillende onderdelen uithalen om zo onze afwisselende training samen te stellen.
GG
Dit staat voor Gedrag en Gehoorzaamheid. Hierbij worden appèl oefeningen gedaan waarin de commando’s zoals ‘zit’ ‘af’ ‘volg’ ‘blijf’ enzovoort verwerkt worden. Dit zorgt voor een basis die je nodig hebt om als hond en baas met elkaar te kunnen samenwerken.
I.P.O. *
I.P.O. staat voor Internationale Prüfungs Ordnung.
De I.P.O. sport bevat drie onderdelen, te weten: Speuren, Appèl en Manwerk. U dient uw hond bij deze oefeningen op sportieve wijze voor te brengen en uw hond moet alles vrolijk uitvoeren.
Onderdeel Speuren
Bij het speuren dient uw hond een door u of een vreemde uitgelopen spoor precies te volgen, om zo enkele voorwerpen, welke op dit spoor liggen, te vinden. Hierbij loopt u als geleider op ongeveer 10 meter recht achter uw hond. De voorwerpen mag uw hond naar u toe brengen of uw hond moet de plaats aangeven waar ze liggen.
Het parcours is afhankelijk van het niveau 350 tot 600 passen lang en het spoor is tussen de 20 en 60 minuten oud.
Onderdeel Appèl
Dit gedeelte bestaat uit meerdere oefeningen, zoals het los ‘volgen’ en ‘vooruitsturen’. Ook hier dient uw hond netjes, maar ook vooral vrolijk alle oefeningen uit te voeren. Uw hond dient kort naast u te lopen en hij mag niet snuffelen. Bij het vooruitsturen dient uw hond minimaal 25 passen in een rechte lijn vooruit te lopen en daarna op commando gaan liggen. Ook dient uw hond op commando te gaan zitten of liggen, waarbij u gewoon doorloopt.
Verder dient uw hond een voorwerp op te halen, dat eerder door u is weggegooid. Uiteraard dient ook deze oefening weer netjes te worden uitgevoerd, wat betekent, dat de hond niet op het voorwerp mag bijten.
Onderdeel Manwerk (pakwerk)
Het manwerk wordt vaak als het meest spectaculaire gedeelte van het I.P.O.programma gezien. Het is natuurlijk ook een overweldigend gezicht om honden met het manwerk bezig te zien, toch is het appèl bij dit onderdeel het belangrijkst. Alleen een goed luisterende hond zal namelijk punten kunnen scoren. Vergeet niet dat een niet goed luisterende hond gevaarlijk zou kunnen zijn! Bij het manwerk is de rode draad, dat de hond op commando de pakwerker zelfstandig staande houdt. Zo moet de hond tot maximaal 6 ‘verstekken’ (schuttingen) inspecteren (revieren), waar de pakwerker, zonder gezien te worden, zich kan verstoppen voor de hond. Als de hond de pakwerker gevonden heeft, moet hij, zonder deze aan te raken, beletten dat deze kan vluchten. Tevens moet hij door te blaffen, zijn geleider vertellen dat hij de pakwerker gevonden heeft.
Hierna zal de pakwerker op een nieuw positie de vlucht inzetten, waarna de hond deze vlucht dient te verijdelen. Nu moet de hond op het moment dat de pakwerker stilstaat, op commando van de geleider loslaten. Hierna komt er nog een schijn ‘aanval’ op de hond van zowel een korte als een lange afstand, waarbij de hond deze schijn ‘aanvallen’ zal moeten opvangen.
Tot slot zal de geleider samen met zijn hond de pakwerker van het veld afvoeren.
Doelstelling I.P.O. is een vorm van hondentraining, waarbij de hond zonder aarzelen een pakwerker staande moet kunnen houden. Echter, een politiehond zal uiteindelijk in echt gevaarlijke situaties verzeild raken en onze I.P.O. honden alleen met, laten we zeggen, toneelspel.
Onze honden zijn primaire gezelschapsdieren en moeten sociaal kunnen blijven omgaan met gezinsleden als kinderen en andere dieren.
‘Gevaarlijke honden’
Het is niet de bedoeling van I.P.O. training om uw hond ‘gevaarlijk’ te maken. Het gaat hier om een Hondensport, waarbij alleen dat wat al in de hond zit aan potentieel, gecontroleerd wordt gebruikt. Een goed afgerichte I.P.O. hond is vaak betrouwbaarder dan een niet I.P.O. getrainde hond, daar deze eerste zijn agressie weet te reguleren. De meeste ‘probleemhonden’ waarover we in de media lezen zijn dan ook honden van ‘bazen’ die geen enkele kynologische kennis bezitten!
Reeds vanaf de start met deze sport worden beginners door ervaren instructeurs begeleid zodat ook zij op een correcte wijze met hun hond om zullen gaan.
Bijtende honden
De honden bijten bij I.P.O. alleen op commando van de geleider en zijn hierbij zelfverzekerd. Er is dus geen sprake van dominante agressie en zeker niet van angstbijters. Dit maakt van hen betrouwbare en vooral lieve honden. Werkhonden zijn gefokt om mee te werken en zijn geen honden om werkeloos in huis te zitten.
Als u een werkhond heeft, ga er dan ook mee aan het werk.
KNPV**
Politiehond 1. Dit programma bestaat uit 3 afdelingen.
Afdeling 1 bevat het voorprogramma. De oefeningen bestaan onder andere uit het springen over een haag, een schutting en een kuil, het (on)gelijnd volgen en een zoekoefening.
Afdeling 2
bevat het waterwerk. De hond moet op commando een water over kunnen zwemmen en een voorwerp uit het water kunnen apporteren.
Afdeling 3 bestaat vooral uit oefeningen met een zogenoemde helper ook wel pakwerker genaamd. Dit zijn de oefeningen waar de hond moet laten zien op commando te kunnen aanvallen en te kunnen loslaten, maar ook iemand of een voorwerp te kunnen opzoeken en aan te blaffen en te bewaken zonder te bijten.
Objectbewakingshond (Obj)
Dit programma heeft ook oefeningen zoals het Politiehond 1 maar kent ook een aantal afwijkende oefeningen, zoals een overval van een pakwerker op de geleider en het speuren naar meerdere voorwerpen in het bosperceel. Ook wordt een aantal oefeningen aangelijnd uitgevoerd vanwege het praktijkgerichte karakter voor bewakings- en beveiligingsdiensten.
Speurhonden (SPH)
Het programma speurhonden bestaat uit negen disciplines .
Het programma start met Basis Speurhond, daarna kan er worden deelgenomen aan de disciplines speuren A en B, sorteren A en B, puinzoeken A en B en vlakterevieren A en B.
Bij alle keuringen geldt bovendien dat over de gehele keuring de hond en de geleider ook beoordeeld worden op het appel van de hond en de wijze waarop de geleider de oefeningen uitvoert. Bij voldoende aantal punten wordt een certificaat of een certificaat met lof afgegeven.
BHN***
Bond voor Hondendressuur Nederland. De BHN houdt zich bezig met het beoefenen van een uitdagend, gevarieerd en uitgebreid hondensportprogramma waarbij plezier voor zowel baas als hond voorop staat. Naast de gedrag en gehoorzaamheid cursus heeft de BHN een programma met een lichte, tussen en zware klasse voor alle werkhondenrassen, waarbij de hond in bepaalde situaties belastbaar dient te zijn. Onderdelen van het programma zijn onder andere: Speuren, waterwerk, revieren, appèloefeningen en pakwerk.
Bronvermelding:
* Informatie van Hondenplanet.nl
**Informatie van KNPV.nl
*** Informatie van BHN.nu